Министърът на финансите на Кипър хвърли оставка

Постът на Михалис Сарис вероятно ще бъде зает от досегашния министър на труда Харис Георгиадис

128 ~ 1 мин. четене

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис подаде оставка, съобщава BBC News. Това се е случило, след като са приключили преговорите с "тройката" международни кредитори за спасителния пакет за Кипър, който принуди островната държава да въведе тежки банкови мерки в замяна на помощта. Подалият оставка финансов министър вероятно ще бъде заместен от досегашния министър на труда Харис Георгиадис.

Една от причините за решението му е това, че е бил председател на Кипърската народна банка, чийто крах допринесе за кризата на острова. Оставката на Сарис е приета от президента Никос Анастасиадис.

По-рано днес кипърското правителство даде началото на разследване, което трябва да установи как страната се е оказала на ръба на фалита.

Михалис Сарис бе човекът, който водеше непрекъснатите разговори с "тройката" кредитори - Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд, които след дълги преговори се съгласиха да отпуснат спасителния заем от 10 млрд. евро. В замяна на това обаче Кипър трябваше да приложи тежки мерки за гражданите си.

Първоначално се обсъждаше данък върху всички банкови депозити - от 6.75 до 9.9%. Това бе категорично отхвърлено от парламента на страната, а финансовият министър Сарис предложи влоговете от под 20 хил. евро да не се облагат с данъка.

Според последните рестрикции в страната кипърците могат да теглят най-много до 300 евро на ден, забранява се осребряването на чекове и изнасянето на повече от 1000 евро от страната.

Подкрепи Economic.bg