8-те най-добри сфери за стартиране на бизнес

Вероятно сте от хората, които са се замисляли, дали да не започнат собствена компания и да работят за себе си

5806 ~ 3 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Вероятно сте от хората, които са се замисляли, дали да не започнат собствена компания и да работят за себе си. В тази връзка, електронният портал за иновативни предложения Inc.com е изготвил класация на 8-те най-добри сфери за стартиране на нов бизнес.

Бутиков алкохол

Забравете виното. Пивоварите и нискобюджетните производители на алкохол процъфтяват, използвайки въображението си. Любителите на алкохола търсят качествени и нестандартни коктейли и напитки. Много малки компании, произвеждащи ограничено количество напитки, прогресираха дори и в кризистните времена, предоставяйки своите ограничени продукти на по-висок клас магазини. Приходите в сектора в САЩ са нараснали с 29% през 2012 г.

Специализирани круизи

Круизите отдавна имат славата на интересни приключения. Нарастващото търсене на нови вълнуващи и емоционални преживявания е довело до нова порода круизи за авантюристи, изискващи специализирани познания в различни сфери. Освен трационните морски и океански круизи, сериозна популярност напоследък добиват и кулинарните и винените круизи, а дори чуждестранните езикови круизи.

Онлайн образование

Разходите за колежи и университети непрестанно се покачват. Това създава възможности за фирми, които предлагат достъпно откъм цена, или дори безплатно образование и обучение чрез интернет, да прогресират. Алтернативни плаформи като Coursera придобиват сериозна популярност през последните години. Приходите в бранша са нарастнали с 19% от 2011 г. насам.

Иновативни здравни продукти и устройства

Все повече се ускорява тенденцията потребителите да се ориентират към иновативно здравно обслужване. Много компании търсят интересни пазарни ниши за продукти, включително фитнес приложения и устройва за мониторинг на здравословното състояние, които имат за цел да помогнат на клиентите да поемат контрола за тяхното здраве и да намалят сметките си за здравни грижи. Подобни устройва и приложения са донесли на създателите им в САЩ повече от 1.4 млрд. долара от 2011 г. насам.

Специализирана онлайн търговията на дребно

Онлайн купувачите търсят все по-често оферти за закупуване на стоки на дребни посредством глобалната мрежа интернет. Спектърът на продуктите се разширява постоянно – от произведени по поръчка бутикови ризи, през персонализирани поздравителни картички, изработени по поръчка очила и дори винтидж мебели. Възможностите за вариативност в продуктовите линии и удобството кара много млади и технически грамотни потребители да закупуват продукти онлайн въпреки по-високите им цени.

3-D печат

3-D печатът е популярен в много нетрадиционни сектори и продукти, използвани в малък обем, но на високо техническо ниво. В това число попадат космическото инженерство и изследвания, както и специализираните медицински продукти (напр. протезни крайници). Пазарът се очаква да бъде оценяван на над 3 млрд. евро до 2018 г. Продуктовата гама пък ще бъде разширена c 3-D играчки, печатни мобилни технологии и дори бижута.

Онлайн платформи за съхранение на информация

Онлайн платформите за съхранение на информация ви позволяват бърз достъп до много документи – пример са популярни услуги като Dropbox и Google Drive. Услугите предоставят изключително високи нива на контрол и сигурност, което неминуемо покачва цената им. Към момента индустрията е оценявана на близо 600 млн. долара, като се очаква да достигне 1.2 трлн. до 2017 г.

Дрехи и аксесоари с вградени компютри

Много скоро вашият смартфон няма да бъде последния писък на модата, а поредното старомодно устройство. В бъдеще той ще бъде заменен от чифт компютъризирани контактни лещи или очила, чрез които ще бъдете непрестанно свързани с глобалната мрежа интернет. Това е удобен начин постоянно да сте в крак със случващите се събития, без да се налага да носите излишни компютри, часовници и други лични устройства. Пазарът е тепърва стартиращ, което дава сериозно предимство на започващите сега.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg