Мирослав Найденов: За Гергьовден агнешкото ще е българско

Българските овцевъди ще получат 5 млн. лв. компенсации

Агнешкото месо и на Великден, и на Гергьовден е българско. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред радио „Дарик”. По думите му заради кризата в Гърция, страната ни почти не изнася агнешко месо. Имало малък процент внос, но той по-скоро бил на замразени животни, а не на живо месо.

Според Найденов на Гергьовден цените на агнешкото ще са по-ниски от тези на Великден. Причината за това е, че това е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция.

По думите му този път животновъдите са заложили на оборота, а не на принципа „Ден година храни”.

Според министъра сезонното производство на българското агнешко, е причината месото да не може да пробие на чуждестранните пазари.

По време на откриването на Национален събор на овцевъдите край Арбанаси, министърът заяви, че българските овцевъди ще получат 5 млн. лв. компенсации. Той припомни, че секторът се подпомага от държавата от 2009 г. насам, като всяка година размерът на субсидията се увеличава. За 2012 г. животновъдите получиха по 30 лв. на глава добитък.

Той посочи, че пазарът на агнешко се отваря към арабските държави, които не са засегнати от кризата. По думите му желание да изкупуват българско агнешко месо са изявили от Катар, Саудитска арабия и Турция.

Коментари: 0