Митал оптимист въпреки загубата от 3,7 млрд. долара за ArcelorMittal

Неприятните финансови резултати са свързани с големият срив на търсенето на стомана в Европа и Китай

316 ~ 2 мин. четене

Лакшми Митал изрази предпазлив оптимизъм за следващата година за световната стоманена индустрия въпреки обявената загуба на ArcelorMittal от 3,7 млрд. долара за миналата година, съобщава Financial Times. Неприятните финансови резултати са свързани с големият срив на търсенето в Европа и Китай.

Продажбите на концерна са се свили с 14% на годишна база до 19,3 млрд. долара, като се отчита спад и на цените, и на реализираните обеми.

Председателят, изпълнителен директор и основен собственик на най-големия производител на стомана в света, заяви в сряда, че има някои положителни индикатори "за световната икономика през 2013 г. въпреки продължаващата" чупливост" в Европа.

Според Митал, предизвикателствата за стоманодобивната промишленост все пак ще останат и през 2013. Въпреки това, той е умерено окуражен от признаците на относително по-добри условия в някои части на света, като САЩ, Бразилия и Китай.

"През втората половина на 2012 г. се събраха много негативни фактори свързани със световната икономика, включително проблемите с "фискалната скала" в САЩ и смяната на ръководството в Китай. Сега има по-добри индикации за начина, по който икономиката вероятно ще се  развие, и това ми дава известна увереност, че 2013 г. ще бъде по-добра от 2012", заяви Митал.

Що се отнася до Европа, Митал остава притеснен за състоянието на търсенето на стомана на континента. Той призова европейските политически лидери да направят повече, за да помогнат на европейската индустрия чрез мерки, като например използването на търговски действия за ограничаване на вноса на ключови промишлени продукти от неевропейски компании, заподозрени в продажба под пазарните цени.

Лакшми Митал е брат на Прамод Митал, бивш собственик на Кремиковци и футболен клуб ЦСКА София.

Подкрепи Economic.bg