Moody`s: На испанските банки им трябват над 100 млрд. евро

Изчисленията на кредитната агенция показват близо два пъти по-голяма дупка от заключението на стрес теста

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Рекапитализирането на испанските банки може да струва 105 млрд. евро. Това показва анализ на кредитната агенция Moody's Investors Service, цитиран от Bloomberg. Освен че сумата е по-голяма от одобрената европейка помощ, тя е близо два пъти повече от сумата, която показа резултатът от стрес теста на банковата система.

"Испанските банки вероятно ще потърсят капиталова инжекция между 70 млрд. и 105 млрд. евро, за да абсорбират загуби и да задържат капиталовата си адекватност над заложения от банковите регулатори праг", се казва в становището на Moody's.

През миналата седмица американската консултантска компания Oliver Wyman предостави на испанското правителство данните от извършения от нея одит на банковата система. Управляващите обявиха, че нужната сума е 59.3 млрд. евро. Сумата е 40% по-малка от одобрените 100 млрд. евро европейска помощ, което вдъхна оптимизъм на инвеститорите.

Сред 14-те проверени банки, одитът показа, че от най-много пари има нужда Bankia, която вече е поставена под контрола на държавата. Тя трябва да получи 24.7 млрд. евро.

„Сумата, посочена от испанското правителство, е по-ниска от тази, която според нас е необходима за стабилизирането на испанските банки, при неблагоприятните и крайно неблагоприятните ни сценарии", коментират анализаторите на  Moody's. „Ако пазарните участници са скептични за стрес тестовете, негативната нагласа може да подкопае правителствените усилия за възстановяване на доверието в платежоспособността на испанските банки", допълват те.

От Moody`s смятат, че някои от условията в стрес тестовете могат да бъдат поставени под въпрос, въпреки че много от тях са доста консервативни.

В тестовете е използвано съотношение на капиталова адекватност от 6%, докато рейтинговата агенция работи с между 8% и 10%. За сравнение съотношението, използвано от Ирландия при нейните тестове беше 9%.

Изследването разкри дефицити при 7 испански банки, включително Banco Santander SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA и Banco Sabadell SA. Bankia, национализираната банка, има дефицит от 24.7 млрд. евро, докато Banco Popular Espanol SA - 3.22 млрд. евро.

Испанските банки понесоха загуби за над 180 млрд. евро, свързани с колапса на пазара на недвижими имоти в страната. През февруари и май правителството принуди институциите да признаят загуби по лоши ипотечни кредити за 84 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg