Moody’s понижи оценките на три кипърски банки

Рискът от съществени загуби и ликвидации на банки на острова е нараснал значително в последните 72 часа

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Международната рейтингова агенция Moody's понижи оценките на три големи кипърски банки и на една банка от руската група ВТБ, съобщава AFP. Според агенцията, рискът от съществени загуби и ликвидации на банковите институции на Острова на Афродита е нараснал значително в последните 72 часа.

Понижаването на оценките се дължи на очакването на загуби за вложителите, а негативната прогноза - с несигурността около мерките, които кипърските власти ще приемат за справяне с банковата криза.

Moody's понижи от Caa2 на Caa3 оценката за дългосрочните кредитни рейтинги на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenik Bank. Агенцията понижи с една степен и оценката на Russian Commercial Bank - Cyprus от Caa1 на Caa2, поставяйки я под дългосрочно негативно наблюдение с оглед на възможно допълнително понижение.

Поставянето под негативно наблюдение означава, че Moody's може да понижи тези оценки в относително кратък срок. Агенция оправдава решението си с риска от облагане на депозитите при откриването на банките, както и с влошената несигурност относно плановете за рекапитализация на банките.

Подкрепи Economic.bg