Moody's ще сваля рейтинга на 100 европейски банки

Сред засегнатите могат да са BNP Paribas, Deutsche Bank AG и Morgan Stanley

Moody Investors Service този месец ще започне намаляване на кредитните рейтинги на повече от 100 банки, съобщава Bloomberg, цитирани от Darikfinance. Това ще повиши разходите за финансиране на кредитните институции и ще ги принуди да ограничат кредитирането, заплашвайки икономическия растеж.

Сред дружествата, които ще бъдат засегнати от възможната мярка, са най-големият кредитор във Франция BNP Paribas, германската Deutsche Bank AG и базираната в Ню Йорк Morgan Stanley.

Намаляването на оценките за корпоративните облигации, каквито вече предприеха Standard & Poor`s и Fitch Ratings през миналата година, ще ерозира печалбите и ще остави някои дружества без достъп до вторичния пазар. Те ще трябва да продават активи и да намалят кредитирането.

Пониженията на рейтингите ще стартират от Италия, като след това от агенцията ще преразгледат оценките си за дълга на кредиторите в Испания, Австрия, Швеция, Норвегия, Великобритания и Германия.

Има възможност американските банки да останат незасегнати от мерките, защото много анализатори очакват подобряване на икономическата конюнктура в средата на годината в САЩ.

Коментари: 0