Moody`s свали рейтинга на европейските спасителни фондове

Агенцията смята, че ESM и EFSF са прекалено тясно свързани с държавите-донори и след свалянето на рейтинга на Франция, рисковете са прекалено големи

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи рейтинга на двата спасителни фонда на Еврозоната. Оценката по дългосрочния дълг на постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ESM) и временния Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) беше свалена от максималното ниво "Aaa" до "Aa1".

В становището си Moody`s изтъква, че сваля оценката заради голямата зависимост между двата фонда и държавите, които са най-големи финансови донори. Доверието към двата фонда беше разклатено, след като по-рано през ноември Moody`s отне първокласния рейтинг на Франция и определи една степен по-нисък рейтинг - "Aa1".

"Има голяма зависимост между двата фонда и най-големите финансови донори. Дълговата криза, тясната институционална, икономическа и финансова свързаност при основните икономически сили в Еврозоната е сред основните причини за сваления рейтинг", е становището на Moody`s.

От ESM и EFSF веднага излязоха със становище, което не подкрепя действията на кредитната агенция. "Не сме съгласни с подхода на рейтинговата агенция, който не признава достатъчно силната институционална рамка, политическите ангажименти и капиталовата структура", каза управляващият директор на ESM и EFSF Клаус Реглинг.


Коментари: 0