Мозъчни импланти възстановяват загубена памет

Проектът има за цел да възобнови силните усещания на хората, претърпели мозъчни травми

Снимка: sxc.hu

468 ~ 2 мин. четене

Американското военно министерство - Пентагонът, проучва възможността за развитие на импланти, които някой ден могат да помогнат за възстановяване на загубена памет, причинена от мозъчна травма. Прокетът е в много ранене етап на развитие, но целта му е да се помогне на над 280 хил. войници, които са претърпели мозъчни трамви и са в ранен стадий за лечението си. Някои от неприятните инциденти са станали по време на битки в Ирак или Афганистан, предаде Bloomberg.

Изследователският проект на щатското военно министерство е насочен към намиране на начин за лечение на ранени във войните ветерани, но от технологията биха могли да се възползват и от други групи, сред които възрастни хора с деменция или спортисти с увреждания на мозъка.

Работата по проекта все още не означава, че крайният резултат ще е изработването на устройство, което да помага срещу загубата на памет. Проектът обаче има за цел да възобнови силните усещания след повече от десетилетие на неуспешни опити за разработване на лекарства за лечение на мозъчна травма или загуба на памет.

"Начинът, по който работи човешката памет е една от най-големите неразкрити мистерии", заяви Андрес Лозано, ръководител на неврохирургията в университета в Торонто. По думите му сегашният проект може да донесе големи ползи за пациенти с нарушения на паметта, включително и за хора с деменция или с болестта на Алцхаймер.

Статистическите данни сочат, че само в САЩ годишно се диагностицират повече от 1,7 млн. души с проблеми, свързани със загуба на памет. Това струва на нацията и икономиката над 76 млрд. долара годишно, става ясно от най-новите данни на федералните здравни власти. Департаментът по проблемите на ветераните изчислява, че между 2013 и 2022 г. ще похарчи 4,2 млрд. долара, за да се грижи за бившите войници с мозъчни травми

Подкрепи Economic.bg