НАП: Половината данъчни декларации все още не са подадени

До края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една нова декларация

116 ~ 1 мин. четене

Половината от данъчните декларации все още не са подадени в Националната агенция за приходите (НАП). До този момент в цялата страна са постъпили 300 хил. декларации, а общият брой на формулярите, които се очакват е 600 хил., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Декларациите за облагане на доходите гражданите могат да се подадат чрез интернет с електронен подпис. Ако документите са подадени чрез интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне. Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.

От Агенцията напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно - в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

От НАП съветват гражданите да не чакат последния възможен ден, за да не се редят по опашки.

Подкрепи Economic.bg