НАП отчете 130 млн. лв повече приходи

С новата система данъчните инспектори имат достъп до 380 хил. касови апарати в страната

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Приходи в размер на 130 млн. лв повече спрямо 2011 г. е събрала държавната хазна през изминалата година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Toва е станало благодарение на новата система за данъчно отчитане, Чрез нея данъчните инспектори вече имат достъп до 380 хил. касови апарати в страната и в реално време следят техните обороти. Освен допълнителния приход в хазната от 130 млн. лв, данъчните се хвалят и с по-добър контрол.

„Преди данъчните на НАП ходеха на необективен принцип – при сигнали от граждани да проверят този или друг търговец. И  тогава се оказваше, че 80-90% не са извършили съществено нарушение. Сега системата с нейните възможности  позволява да се селектира например списък от 200 обекта, където разликата е сериозна”, обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

След въвеждането на новата система ревизиите приключват с актове в 80% от проверките на място, за разлика от миналата година, когато при 100 проверени търговци, данъчните са намирали нарушения при едва 20.

От началото на седмицата пък Агенцията „Митници” наблюдава в реално време движенията и оборотите при горивата, алкохола и цигарите. Очаква се тази информационна система да предотврати точене на ДДС и акцизи за стотици милиони.

„Ти си голям крупен търговец, но на по-късен етап препродаваш горивата на по-малки търговци. Докато не завърши и от последният търговец няма потвърждение, че от него е платено ДДС-то, не може да възникват фирми фантоми и да им се възстановява ДДС. Щото сега годишно се точат 600 млн. лв от горивата”, коментира Ваньо Танов, директор на агенцията.

Интерес да копират системата на митниците вече са заявили 8 държави, сред които Китай и Израел.

Подкрепи Economic.bg