НАСА пусна интернет на Луната

Вместо радио вълни, инженерите на NASA са използвали лазер

420 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската космическа агенция (NASA) е установила широколентова интернет връзка с Луната, съобщи технологичният сайт FudZilla. Вместо радио вълни, инженерите на NASA са използвали лазер, чрез който скоростта на пренос на данни достигнала 622 Mbps.

Самата връзка е осъществена между наземната станция в Ню Мексико и космически кораб, който обикаля около лунната орбита - 239 000 мили (384 000 км) разстояние. Агенцията може да качва данни до модула Лунен изследовател на атмосферата и прашната среда (LADEE) със скорост 20 Mbps. LADEE обикаля на ниска орбита и събира данни за лунната атмосфера и частиците, които са в непосредствена близост до повърхността.

По-рано тази година NASA успя да постигне връзка от 300 bps. Заради това специалистите определят сегашното постижение като "истински пробив". Успехът бележи значителен етап в космическата комуникация. Досега агенцията разчиташе само на радио вълни, за да комуникира с космическите апарати. те обаче нямат капацитет да подсигурят преноса на данни, от който ще се нуждае NASA за в бъдеще.

Подкрепи Economic.bg