НКЖИ връща картите за влак на БДЖ Пътнически превози

От 1 юли служителите ще пътуват на работа с билет, който ще се осребрява от компанията .

Автор: Таня Киркова

НК Железопътна инфраструктура ще върне всички карти за пътуване с влак по жп мрежата  на страната на БДЖ Пътнически превози. От 1 юли служителите на компанията ще пътуват на работа или за изпълнение на служебните си ангажименти с билети, като компанията ще възстановява сумите за закупуването им, съобщи за Информационна Агенция Икономика генералният директор Милчо Ламбрев.  

Ръководството на НКЖИ е принудено да предприеме подобно непопулярно и крайно решение,  за да защити финансовата стабилност на компанията, обясни Ламбрев.

Причината е, че  от 1 юли БДЖ  „Пътнически превози” ще увеличи цената на годишната карта за влак по цялата жп мрежа за служители на НКЖИ и техните семейства  от 540 лв. на 4480 лв.  , според писмо, с което БДЖ  уведомява  НКЖИ за решение на Борда на директорите за промяна на цената на картите за дружества, които са извън структурата. Уведомлението е отпреди 2 месеца и до 26 юни, не е постъпвала друга информация за негова промяна или отмяна, въпреки преговорите между компаниите, включително с министъра на транспорта Ивайло Московски. Тогава Министър Московски и шефовете на компаниите обявиха, че издадените карти с намаление на железничарите, които работят в НКЖИ ще останат до края на годината на цената, при която е подписан договора за 2012 г.

НКЖИ е поставена в неясна ситуация. Ако поскъпването на картите стане факт от 1 юли, както пише в уведомлението на пътническата компания, НКЖИ ще трябва да плати около 60 млн.лв. допълнително само от увеличението на цената на картите. Това са разходи, които не са включени в бюджета на компанията за 2012 г. , обясни Милчо Ламбрев.      

Притеснителен е и фактът, че от 1 януари до днес, „БДЖ „Пътнически превози” не е издал нито една фактура за стойността на издадените картите, която да е по договорената цена. Затова НКЖИ ще заплаща от 1 юли 2012 г. всички билети, които нашите служители ще закупят, за да изпълняват служебните си задължения  по поддръжка ж.п. мрежата в страната, обясни генералният дзиректор. Ще се определят правила как да се купуват, ползват и възстановяват сумите на железничарите, пътуващи по служба. За да се компенсират донякъде и техните семейства ще бъде увеличена социалната сума , давана при ползване на повече от половината годишен отпуск  най-малко до 200 лв. , като точния размер ще зависи от възможностите на НК ЖИ .

До 10 юли картите с намаление и превозните документи на служителите и техните семейства ще бъдат събрани и ще бъдат предадени на поделенията на „Пътнически превози”.

Ако БДЖ  холдинг изпрати писмено уведомление, че цената на картите за НКЖИ се запазва до края на годината, ние ще прекратим предприетите действия, каза Милчо Ламбрев.

 

Коментари: 0