„На Бивол, вол, крава... им пожелавам успех“

Бойко Борисов, министър-председател в оставка

Снимка: БГНЕС

3836 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

"Тези, които правят черен пиар срещу мене от Бивол, вол, крава (...) Нека да продължат да работят по същия начин и им пожелавам голям успех! "

Това е казал премиерът в оставка Бойко Борисов на днешното заседание на Министерски съвет, визирайки сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Коментарът Борисов прави, обсъждайки с вицепремиерите Цветан Цветанов решението ГЕРБ да отпусне пари за строителството на православни храмове и джамии, става ясно от публикуваната по-късно стенограма на заседанието на Министерски съвет.

Днес партията предостави 500 хиляди лева за довършването на храма в Ловеч, а решението обяви ловчанският митрополит Гавриил след срещата си с част от министрите. "От субсидията на партията ще преведем на владиката за катедралата, за да се довърши, за да има Ловеч храм в центъра. Тя е много хубава. Ние веднъж давахме 100 000 лева", казва на министрите си Борисов. "По същия начин и за някои джамии, за които ще дадем, за да покажем на всички български граждани, които са на територията на България…", допълва премиерът в оставка.

Цветан Цветанов пък обяснява, че вече е попитал главния мюфтия за кои обекти имат нужда от средства. "С това бюджетът, който е осигурен за ползване в кампанията - около 4 млн. лв., ние ще започнем с минус тези средства, които ще си ги дадем за джамиите и катедралата", обяснява Цветанов.

"Те не са минус, те са плюс, щом са за Господ, са плюс", поправя го Бойко Борисов и напомня, че от партийната си субсидия ГЕРБ са дали "1 млн. на Бисер, на Перник – пак 1 милион, за децата, за църкви".

"Така че ние тази субсидия - тези, които правят черен пиар срещу мене от Бивол, вол, крава – ние ги даваме за църкви, за джамии, за такава дейност. Нека да продължат да работят по същия начин и им пожелавам голям успех!", казва той.

"За ужас на враговете съм добре. Вече си правя разходки по час време, час и нещо. Надявам се тук до седмица да съм стабилизиран, така че няма да им доставим това удоволствие в никакъв случай. Аз винаги съм работил за кауза с душа и със сърце и затова така ми се отрази. Но истински искам България да продължи по пътя си и да се гради, а не да се руши и да се троши", обяснява Борисов.

В началото на заседанието премиерът обяснява мотива за това днешният ден да бъде обявен за ден на национален траур в памет на Пламен Горанов от Варна.

"Този човек имаше кауза. Аз много внимателно слушах, когато говореха неговите приятели. Не го познавам, но този човек е отишъл да търси някаква справедлива кауза, това, което всъщност ние винаги сме искали. Властта е на хората, те излъчват управлението, то трябва да бъде такова, че хората да са доволни. Това можем да направим само в този момент за него. А оттук нататък всички други да си направят изводи", обяснява Борисов.

"Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв. И затова днес мотивът за траура е този, че този човек, Пламен, който е от протестите, проля своята...", казва още премиерът в оставка Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg