Над 240 хил. българи са преминали гръцката граница

Голяма част от пътуванията са свързани с екскурзионна цел - без нощувки

Снимка: БГНЕС

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През отминалите три почивни дни покрай Деня на Съединението, 6 септември, над 240 хил. българи са преминали през българо-гръцката граница. Пътуващите са били в над 65 хил. моторни превозни средства. От преминалите границата ни с Гърция, 85% са българи, а останалите са от други дестинации - Румъния или Сърбия, сочат данните на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Пред Фокус той коментира още, че от преминалите 240 хил. българи са отиващи и връщащи се туристи в Гърция. Голяма част от пътуванията на тези 85% са свързани с екскурзионна цел - без нощувки, уточни Драганов.

"Имахме неочаквано висок трафик за тези почивни дни. Миналата година, понеже имахме дълъг уикенд, беше нормално трафикът да надхвърли 120 хил. преминавания с туристическа цел. Тази година очаквахме по-малко, заради по-късия уикенд, но се оказа, че доброто време и добрата политика в Гърция с намаляване на цените с близо 50%, спомогна да имаме по-голям трафик по всички гранични пунктове, въпреки че най-натоварен беше ГКПП "Кулата-Промахон", добави Румен Драганов.

Подкрепи Economic.bg