Над 30 хил. малки и средни фирми са фалирали през 2012 г.

В данъчната сфера най-наболелият проблем на малките фирми е свързан с ДДС, смятат от Съюз "Произведено в България"

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 30 хил. малки и средни български фирми са фалирали през миналата година. Това съобщиха от Съюз "Произведено в България", цитирани от БНТ. Като основна причина те посочиха липсата на адекватна политика, която да стимулира производителите. От сдружението са набелязали законодателни, финансови и организационни мерки, които да вдигнат на крака дребния бизнес у нас.

През 2008 г. България става част от План за прилагане на Европейки акт за малкия и среден бизнес. Според него страната ни трябва да има държавен служител, който да отговаря за изпълнението му и да е в пряк контакт с Брюксел. От Съюз "Произведено в България" уточниха, че едва сега планът стартира, след назначаването на заместник-министър, който да отговаря за дребните и средни фирми.

"Внимателно трябва да се проучи този документ и неговите препоръки да залегнат в една програма на правителството за формиране на политика по отношение на малкия и среден бизнес. Това е първото, което ще даде посоката", казва Пламен Грозданов - изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България".

В данъчната сфера най-наболелият проблем на малките фирми е свързан с ДДС.

"Защо трябва ДДС да се плаща на база "фактуриране", а не на база "плащане", когато се получат парите? По този начин бизнесът практически кредитира държавата. Тя дължи на малкия и среден бизнес между 280 и 300 милиона", напомня Грозданов.

Недоверието на банките към малкия предприемач е още една сериозна трудност. Дори той да спечели европейки проект, се изисква част от парите да са негови, а банките все по-трудно отпускат кредити в нестабилната икономическа ситуация. Според Пламен Грозданов това затруднение може да се преодолее, ако се създаде гаранционен фонд.

"Дали ще бъде на базата на "банката за развитие" или на привлечен частен капитал, този гаранционен фонд ще служи като възможност на малките и средни фирми да усвояват европейски средства", сигурен е изпълнителният директор на "Произведено в България".

Пламен Грозданов смята, че ако не се въведат тези промени, българският инвеститор ще предпочете да изнесе своя бизнес и да инвестира, но в чужбина.

Подкрепи Economic.bg