Награждават най-зеления град

На церемония днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличието в националната кампания "Зелена България"

Най-зеленият град в България ще бъде отличен днес на церемония в София, организирана от Дарик и МОСВ. Президентът Росен Плевнелиев, екоминистърът Нона Караджова, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова ще наградят общините, отличени в националната кампания "Зелена България".

Церемонията ще започне точно в 12.12 ч. на 12 декември 2012 г. в музея „Земята и хората". Наградите "Зелен град" са част от кампанията на Дарик - "Най-добрият град за живеене в България", които тази година се осъществяват съвместно с кампанията на екоминистерството - "Зелена България".

Дарик радио организира класацията "Най-добър град за живеене в България" от 2007 година насам. От следващата - 2008 година, раздаваме и награди в различни подкатегории - за култура, бизнес, зелен и проспериращ град, разказва водещият на предаването „Седмицата" по Дарик Кирил Вълчев.

Досега призът за най-зелен град са грабвали Велинград, Тетевен, Смолян, Габрово, разказва още той. От миналата година конкурсът на Дарик се провежда съвместно с кампанията на екоминистерството "Зелена България", която се финансира от ОПОС.

През 2011 година специално жури избираше най-зелените градове в страната според броя жители в тях. От тази година обаче е въведен нов обективен критерий в класацията.

Най-зелените градове са тези, които са спестили най-много въглеродни емисии. Тоест зелени са градовете с най-много проекти по енергийна ефективност, санирания на сгради и друг вид начини, с които се пестят емисии. Остава критерият брой население, казва още Кирил Вълчев.

От догодина броят на критериите ще бъде разширен, така че градовете да бъдат оценявани като "зелени" спрямо обективни и статистически измерими показатели. Копенхагенската конвенция за най-зелен град предлага осем такива критерия, но и в нея, най-важният са спестените въглеродни емисии, разказва още Вълчев.

Коментари: 0