Най-богатите спечелиха още $15 млрд. за седмица

Най-губещ е Марк Цукербърг, който се раздели с 2.5 млрд. долара

7364 ~ 2 мин. четене

Най-богатите 20 човека на планетата са добавили още 15.2 млрд. долара към състоянието си през тази седмица. Това показва индексът следящ състоянието на най-богатите - Bloomberg Billionaires Index. Милиардерите са спечелили много от борсата, заради спекулациите, че Европа ще прибегне към действия, с които да се бори с постоянно нарастващите лихви по дълговете на Испания и Италия.

Така например най-богатият човек в Испания - Амансио Ортега е спечелил 3 млрд. долара за една седмица. Той е спечелил от поскъпването на акциите на Inditex, в която той притежава 59% от капитала. През миналата седмица акциите на компанията, собственик на веригата магазини Zara, са поскъпнали с 3.8%. В момента общото му богатство се оценява на 43.5 млрд. долара и се нарежда на четвърто място в класацията.

Първото място продължава да се заема от мексиканеца Карлос Слим, чието богатство се оценява на 75.5 млрд. долара. За една седмица той е натрупал още 1.4 млрд. долара, въпреки че акциите на неговата America Movil, най-големият мобилен оператор в Латинска Америка, се понижиха през седмицата. Поскъпващото песо и нарастващата конкуренция сви печалбата на телекома с 46% през второто тримесечие.

На второ място също традиционно вече се нарежда основателят на Microsoft Бил Гейтс. Неговото състояние се оценява на 62.8 млрд. долара, както за седмица е скочило с 600 млн. долара. Акциите на технологичната компания паднаха с 1.2% през седмицата.

Третата позиция също остава без промяна спрямо миналата седмица - инвеститорът Уорън Бъфет. Неговото състояние се оценява на 45.7 млрд. долара.

Най-губещ сред милиардерите продължава да е основателят на Facebook Марк Цукербърг. За една седмица той е загубил 2.5 млрд. долара, заради постоянно сриващите се акции на социалната мрежа. Общото му състояние е вече 12.1 млрд. долара.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg