Нападението над лекар праща в затвора

Посегателството над лекари е приравнено с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и др.

3638 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Нападенията над медицински персонал ще се наказват с лишаване от свобода, предаде Kmeta.bg. С единодушие депутатите от всички парламентарни групи подкрепиха изменение на Наказателния кодекс на първо четене, което предвижда по-сериозни наказания при побой на медици. Всяка една от групите е внесла свой законопроект, но текстовете са идентични, посочва се в официалния сайт на Народното събрание.

Посегателството над лекари е приравнено с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и др.

От БСП предложиха да бъдат регламентирани и наказанията за убийство на медицински лица. Те не пропуснаха да отбележат как е протекло и гласуването на същите изменения в края на предишното Народно събрание. Според социалистката Мая Манолова, от ГЕРБ са проявили "категоричен инат" и текстът на законопроекта не е бил разгледан от правна комисия. В отговор Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че Комисията по здравеопазване е приела единодушно проекта и той бил приет от пленарна зала на първо четене.

Новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева отправи призив към МВР и правораздавателните органи да спазват тези промени в закона. Тя подчерта, че трябва да има справедливост, и то не само за медицинските специалисти.

В предложения законопроект от редиците на "Атака" е включен текст за специална защита и за учителите.

Подкрепи Economic.bg