Наши фирми могат да участват в приватизацията на Молдова

Източноевропейската страна подготвя две инвестиционни направления

176 ~ 1 мин. четене

Молдова подготвя две нови инвестиционни направления, които биха могли да заинтересоват бизнеса у нас. За това информира посланикът на страната у нас Н. Пр. Александру Пригорски, цитиран от Фокус.

Първото направление включва мащабни инвестиционни проекти от национално значение, които в момента източноевропейската държава разработва. Един от тях е строителството на част от газопровода Унгени-Яси. Освен енергийният проект, част от направлението са и инфраструктурни такива – проекти за строителство на пътища и за електрификация на жп линии, уточни Пригорски.

Второто направление представлява участието на български компании в процеса на приватизация на различни дружества в областта на телекомуникационните връзки, електроразпределителните мрежи, фабрики за медикаменти, банки и др. По думите на посланика държавата има дялове в много от съществуващите предприятия и те също ще бъдат обявени за продан.

"Има възможност за съвместна кооперация на български и молдовски компании. Това е инвестиция чрез приватизация", обясни Александру Пригорски. Той добави, че е направена уговорка с българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), според която, при получаването на информация по направленията, от посолството веднага ще информират ведомството и търговско-промишлените палати. Те, от своя страна, ще могат да информират българските фирми.

Подкрепи Economic.bg