Науката може да разчита на няколко стотин милиона евро

Стойността на електроенергията IV блок на АЕЦ "Козлодуй" щеше да е 2 американски цента за kWh до 2015 г., твърди новият образователен министър Стефан Воденичаров

Автор: Атанас Христов

Новата оперативна програма "Наука и образование" дава възможност за финансиране на науката в България. Няма да е никак добре ако министерството, което поех не успее да стане бенефициент по нея. Средствата са няколко стотин милиона евро. Това каза във "Всяка неделя" по Нова телевизия новият министър на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров. Академикът поясни, че парите по въпросната оперативна програма ще се отпускат през следващите 7 години, така че който и да дойде на власт трябва да ги усвоява.

"Липсата на финансиране на науката и образованието през последните 20 години е изключително лошо", категоричен е Стефан Воденичаров.

"Връзката ми с ядрената енергетика е от над 30 години. Изследвал съм малките реактори, защитавал съм АЕЦ "Козлодуй", а убеждението ми като инженер и човек, е че България трябва да развива атомната енергетиката", обясни Стефан Воденичаров защо оглави комитет за защитата на атомната енергия в България. По думите на академика работещите в V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" са ги направили едни от най-безопасните в света.

Две са огромните грешки на българския преход - връщането на земята в реални граници и затварянето на малките реактори в АЕЦ "Козлодуй", категоричен е Воденичаров. "Имахме прекрасно селско стопанство, но раздадохме земята, изклахме животните и обезлюдихме селата. Земеделието е един от стълбовете на българската икономиката и ако не го развиваме не ни чака нищо добро", защити твърдението си Стефан Воденичаров. Той е категоричен, че III блок на АЕЦ "Козлодуй" е можел да работи до края на миналата година, а IV реактор - до 2015 г. "Стойността на електроенергията от него щеше да е 2 американски цента за kWh до 2015 г.", твърди новият образователен министър.

Стефан Воденичаров коментира и скандалите около фонд "Научни изследвания", заради които си отиде старият образователен министър Сергей Игнатов.

Коментари: 0