Проверките на високите сметки за ток готови до 10 дни

Навсякъде, където има жалби ще бъде направена проверка, обеща Делян Добрев

60 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В момента вървят проверки на електроразпределителните дружества (ЕРП) от всички институции - от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, през Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), всички, които имат отношение по проблема с високите сметки за ток правят проверки. Проверките трябва да приключат до 10 дни. Това увери в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който по-рано през деня се срещна с представители на трите ЕРП-та ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про".

Енергийният министър припомни, че сметките са по-високи заради по-дългия период на отчитане заради отпуските на инкасаторите около празниците. "Нормалният отчетен период е между 28 и 30 дни, а в случая сметките са за 33-40 дни", обясни Добрев. Според него повишението се дължи и на поскъпването на тока с 14% от 1 юли 2012 г. "8% от повишението е заради "зелената енергия", а останалите 6% заради невъзстановимите разходи. Договорите за тях са подписвани през 2000 г.", защити се Делян Добрев.

По думите му виновни има дотолкова, че ЕРП-тата трябва да отчитат на 28 дни за разлика от топлофикациите отчитат реално ползване, а не на база. "Навсякъде, където има жалби ще бъде направена проверка", обеща Делян Добрев.

Днес в 15 български града се проведе протест срещу монополите заради високите сметки за ток и парно.

Подкрепи Economic.bg