"Не гласувах. Въпросът беше объркващ"

Вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков

Цитат на деня:

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Аз не гласувах. Въпросът беше объркващ."

Това призна финансовият министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия ден след проведения национален референдум за развитието на ядрената енергетика в България.

Като причина за неясната формулировка на въпроса той посочи, че референдум не може да бъде тема на един определен проект, а на дадена политика. "Смятам, че беше излишно първият ни демократичен референдум да бъда по този въпрос”, заяви финансовият министър. Според него е добре да има народни допитвания, но не и по толкова експертни теми.

Симеон Дянков обяви, че продължава да смята, че лидерът на социалистите Сергей Станишев трябва да подаде оставка. "Вчера той загуби. Опитва се да се прави на мъж и на лидер, но се показа кой е истинският лидер", коментира вицепремиерът. "Над 80% от хората показаха, че техният въпрос не е въпросът на БСП", добави той.

От допитването спечели медийното лоби около Станишев, но не и ядреното, смята Симеон Дянков. Като положителното от вчерашния ден той посочи доброто провеждане на референдума, което е показало, че държавата може да се справи с едно такова допитване.

Финансовият министър прогнозира, че в следващите седмици всички ще станем свидетели на голяма война в БСП, тъй като в партията срещу Станишев ще се раздвижат и корпоративните интереси. "Очаквам вътрешните лобита в БСП – енергийното и медийното, да започнат да се боричкат", допълни Дянков.

Вицепремиерът коментира и увеличението на депутатските заплати. "Признавам, че вчера научих от медиите за това. Изненада бе за мен тази новина. Не е редно. Трябва да вдигаме първо други доходи, а после нашите. През тази седмица ще се заема с темата", заяви още Симеон Дянков.

Подкрепи Economic.bg