Недостиг на спасители преди началото на сезона

Има вероятност плажовете да останат без спасители, предупреждават от туристическия бранш

Преди началото на летния сезон от туристическия бранш предупреждават, че има вероятност плажовете да останат без спасители, заради липсата на желаещи.

Централният плаж на Бургас е единствената ивица, собственост на общината. Тя със сигурност ще бъде охранявана от спасители, защото местната администрация е избрала чрез обществена поръчка фирма, която се грижи за осигуряването на гардове по плажа.

Ситуацията с другите плажове обаче е далеч по-различна. Те са отдадени на концесионери, които отговарят за поддръжката на ивиците и техния вид. Концесионерите обаче вече не са длъжни да осигуряват пълен брой спасители от 1 юни до края на септември. За първи път това лято всеки от тях изготвя схема за поетапно откриване и закриване на плажа, която се одобрява от регионалното министерство.

Тази промяна ще позволи по-малките плажове да спестят от охрана през юни и септември. Още по-кратката заетост допълнително отблъсква желаещите да работят като спасители.

Концесионерът на созополския плаж е намерил решение за мотивация - поддържа постоянни кадри, като им намира работа и през зимата. "При мен работят почти всички, на 80% работят целогодишно. Това е един от стимулите, а не са сезонни работници, тъй като са мултифункционални", казва пред bTV Цоньо Христов.

Коментари: 0