Немската гъвкавост надхитри пасивна Холандия

Мачът бе концентриран в средата на терена и показа контраста между тактическата постройка, макар със сходни системи, наподобяващи 4-2-3-1

6742 ~ 2 мин. четене

Големите очаквания за двубоя Холандия – Германия се оправдаха, що се касае до тръпка и тактическо надиграване. Това бе и вторият отличен двубой от група Б за вечерта.

Йоги Льов продължи със същата начална единайсеторка, която победи Португалия в събота. Въпреки прогнозите, че Холандия ще направи най-малко една промяна в нападение спрямо предишния мач, наставникът на лалетата запази същата нападателна четворка в лицето на Афелай, Робен, Снайдер и ван Перси.

Германия със сигурност бяха много по-добрият отбор тук – тимът се справи по-добре с движението на топката и наложи по-високо темпо на игра. Като цяло германците контролираха играта през почти цялото време. Затова и те остават основен фаворит за първото място в групата.

Като има предвид, че по-ранната игра от група Б беше концентрирана предимно по фланговете, тук на тези позиции беше тихо, а борбата се премести в центъра на терена. Ибрахим Афелай направи втори пореден слаб двубой, докато за Жером Боатенг и Хумелс важи точно обратното (въпреки че първият получи втори жълт картон и ще пропусне мача срещу Дания). От друга страна, Филип Лам се справи отлично срещу Робен. Двамата играят от години заедно в Байерн и затова холандецът бе предвидим за капитана на Германия.

На другия фланг Лукас Подолски имаше тиха игра и битката срещу Ван Дер Вил бе равностойна.

Мачът бе концентриран в средата на терена и показа контраста между тактическата постройка, макар със сходни системи, наподобяващи 4-2-3-1. Холандците бяха много структурирани и негъвкави - Найджъл де Йонг заедно с Марк ван Бомел останаха пред отбраната, докато Уесли Снайдер бе пратен много по-напред като втори нападател. Тук огромна роля изигра невероятното движение на Месут Йозил и неговата комбинативност с Томас Мюлер. Кедира и Швайнщайгер бяха дефанзивни халфове, но се редуваха да изнасят топката дълбоко напред, като дори се случваше и двамата да минат в по-предни позиции, а Йозил да покрива зоната. Това обърка ван Бомел и принуди Холандия да прави чести нарушения.

Движението на Германия по терена илюстрира смелостта им да оставят Снайдер непокрит от халфове в собствената им половина. Това се оказа печеливш ход, макар и Снайдер да имаше не толкова лоша игра.

Мачът бе перфектна демонстрация на това, как гъвкавото дуо в халфовата линия може да надхитри опозицията. Германия рискува като оставя Снайдер между редовете, но изнасянето на Швайнщайгер и Кедира напред объркана ван Бомел.

За играта на Гомез няма какво толкова да се каже - той отново показа защо е избиран да започва титуляр пред ветерана Клозе.

Сега ситуацията за Холандия става още по-сложна, след като вече трябва да разчитат и на немците да победят задължително Дания в последния кръг. Дали Йоги Льов ще предпочете да подари на Дания точка и да елиминира Холандия, ще разберем след няколко дни, макар това да изглежда далеч нетипично точно за немската машина.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg