Неяснотата около бюджетния дефицит в САЩ спъва долара

Според повечето дилъри щатската валута консолидира след големите разпродажби на 18 септември

92 ~ 3 мин. четене

Доларът задържа вчерашните скромни печалби по време на азиатската търговия, но е на път да завърши седмицата без особена промяна, затруднен от заплахата за историческа неплатежоспособност по дълга и липсата на яснота относно намалението на стимулите на Федералния резерв. Вчера зелените пари отчетоха слаби печалби отчасти благодарение и на доклад показал през миналата седмица по-малко американци търсещи помощи срещу безработица. Цифрите помогнаха и на Уолстрийт да сложи край на пет поредни дни на загуби, както и доведоха до минимално повишение на доходността по държавните облигации.

Според повечето дилъри обаче долара просто консолидира след големите разпродажби на 18 септември, когато Федералния резерв изненада много инвеститори като запази програмата си от стимули чрез покупки на облигации. Други данни от вчера, включително обезпокояващия спад на потребителските цени, подчерта нежеланието на Фед да намали печатането на пари. След изненадващото решение през миналата седмица, последвано от серия от речи на представители на Фед, пазарите нямат ясна представа кога Фед в крайна сметка ще започне да намалява стимулите. Трима висши представители на Фед заявиха в четвъртък, че централната банка е объркала пазарите за бъдещите си очаквания.

Инвеститорите в момента се фокусират върху заседанията на Фед през октомври и декември, въпреки че някои очакват от централната банка да предприеме действия чак в началото на 2014, за да подсигури възстановяването на икономиката Пазарите внимателно следят и политическата несигурност във Вашингтон. Републиканците от долната камара отказаха вчера да отстъпят пред исканията на президента Барак Обама за нови банкноти за правителството след 30 септември и за увеличение на тавана на дълга, за да се избегне фалит.

Долар/йена нарасна на 98.71 при вчерашно едноседмично дъно на 98.27. Еврото падна и е на 1.3482 при вчерашен връх от 1.3536. Предупреждение за евро биковете дойде от члена на борда на изпълнителните директори на ЕЦБ Беноа Кюре, че банката разполага с пространство за намаление на лихвите ако се наложи, но не се цели в конкретно ниво на лихвите на паричните пазари. Единната валута е на 133.12 срещу йената при връх в четвъртък на 133.93.

Имайки предвид липсата на основни икономически новини през изминалата седмица, яснота за следващия ход на Фед и риска от неплатежоспособност по американския суверенен дълг, не е изненада, че основните валути се установиха в тесен и спокоен рейндж на търговия.

Високодоходните валути като австралийския долар също не се промениха много през седмицата. Той се търгува на 0.9348 срещу американския си съименник, което е лек спад при общо взето тесния рейндж на движения между 0.9338 и 0.9458. Липсата на съществени новини от икономическия календар продължава и днес, въпреки че паричните потоци свързани с края на месеца и тримесечието могат да доведат до по-волатилна сесия.

Златото се насочва към пета поредна седмица на загуби

Златото пада за втори днес и е на път да отчете пета поредна седмица на понижение притиснато от голямата несигурност около намеренията на Фед за стимулите. Спот цената сутринта беше около 1324 долара за тройунция, което е загуба от 0.3% за седмицата. Металът се обезцени с над 5% за също толкова на брой седмици.

Републиканците от долната камара в САЩ отказаха да приемат исканията на президента Барак Обама за нови банкноти за правителството след 30 септември и да увеличат тавана за дългове с цел избягване на историческа неплатежоспособност.

Договорите за покупки на съществуващи жилища в САЩ спаднаха през август за трети пореден месец, но в същото време по-малко американци са отправили първоначални молби за помощи срещу безработица през миналата седмица. Двата доклада дават конфликтни сигнали за състоянието на икономиката.

По-рано пред месеца Федералния резерв изненада пазарите, когато реши да се придържа към огромните стимули, но някои представители на централната банка заявиха след това, че редуцирането на стимули може да започне по-късно през тази година.

Някои банки в Индия, които са основни търговци на жълтия метал, подновиха вноса за износ след позволението на митниците.

Общото производство на злато в Китай за първите 7 месеца през тази година се равнява на 232,189 тона, което е ръст от 11.5% спрямо същия период на миналата година.

На валутните пазари долара задържа минималните печалби от вчера, но е на път да завърши седмицата без промяна.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg