Nikkei определя посоката на движение долар/йена

Пазарите очакват излизащите в петък данни за индекса на потребителските цени

240 ~ 3 мин. четене

Долар/йена спадна по време на азиатската търговия, тъй като поредното понижение на японските акции провокира инвеститорите да търсят облигации. Това е продължение на тенденцията от четвъртък, която доведе валутната двойка до най-голямото седмично поевтиняване през последната година.

Зелените пари се разменят за 100.97 йени при разнопосочна търговия, която доведе до връх в началото при 101.82 и дъно от 100.79, когато борсовият индекс Nikkei загуби 4%, въпреки че загубите по-късно намаляха.

Все пак доларът успя да се задържи над дъното от петък на 100.68 при подкрепа на 100.38, където преминава Киджун линията по дневната графика на индикатора Ичимоку. Според дилърите днес е малко вероятно да се развие нов тренд, тъй като пазарите в САЩ и Великобритания ще останат затворени заради официален празник.

Миналата седмица долара се обезцени с 1.9% срещу йената. Спадът започна в четвъртък, когато слаби данни от Китай накараха инвеститорите да свалят и Никей от пет и половина годишен връх и да търсят сигурност в японските облигации. Покупките на йени в края на миналата седмица спряха големите печалби на долара от предишните две седмици, които дойдоха при очакванията, че Федералния резерв може да свие програмата си по покупки на облигации по-рано от предвиденото.

Днес долара продължи да пада след като миналата седмица председателя на Фед Бен Бернанке съобщи пред Конгреса, че централната банка няма да намали облекченията освен ако икономиката не покаже нови сигнали на подобрение. От друга страна Японската централна банка може да се очаква да увеличи вече агресивната си програма по облекченията ако икономическите индикатори не започнат да нарастват.

Пазарите очакват излизащите в петък данни за индекса на потребителските цени, тъй като представител на ЯЦБ вече заяви, че целта от 2% инфлация малко трудно ще бъде постигната. В същия ден излиза серия от данни за японската икономика, в това число и разходите на домакинствата, безработицата и индустриалното производство.

Еврото се разменя за 1.2925 срещу долара и остава без промяна спрямо петък, когато отчете първо седмично повишение за последните три седмици в размер на 0.7%. То дойде благодарение на подобрението на бизнес климата в Германия. Като цяло вниманието е съсредоточено върху долар/йена и това остави еврото доста стабилно за момента. Следваща съпротива пред единната валута е 1.2992, където лежи 20-дневната пълзяща средна.

Еврото слезе срещу австралийския долар на 1.3421 и остава под стоп ордерите на 1.35. Двойката се покачи с над 10% след 2 април, когато удари 5-месечно дъно на 1.2213. Австралийският долар се разменя за 0.9628 срещу американския си съименник.

Сривът от 7% през този месец се дължи на опасенията за забавянето на китайската икономика в следствие спада на цените на суровините. Австралийският долар е на път да отчете най-слабо месечно представяне срещу зелените пари след септември 2011 година, когато поевтиня с 9.7%.

Златото стабилно при спада на борсовите индекси

Цената на златото е стабилна днес след най-доброто седмично представяне през последния месец и докато долара и акциите спадат заради опасенията, че САЩ са близо до ограничаване на мерките за стимулиране на икономиката.

Американските и европейските борсови индекси спаднаха миналата седмица за първи път през последните пет седмици при страховете, че Федералния резерв ще намали монетарните облекчения, а това увеличи търсенето на жълтия метал.

Златото отчете най-голямото седмично поскъпване за последния месец, но остава със спад от 17% от началото на годината след 12 поредни години на растеж. Покачването от последната седмица подсказва, че се е формирала база под 1350 долара. Докато златото остава над нивата от 1370 долара остават шансовете за покачване към 1450 долара. Спот цената в момента е 1392 долара за тройунция и не е далеч от 2-годишното дъно от средата на април при 1321.35 долара за тройунция. Към този момент тя отчита седми месечен спад за последните осем месеца.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке повиши вероятността за постепенно редуциране на покупките на облигации ако пазара на труда се подобри значително и предупреди за рискове при задържането на лихвите на ниски нива прекалено дълго време. Той обаче добави, че е необходима по-голяма сила на икономиката преди да се вземе решение за спиране на стимулите.

Пазарите на суровините не са много активни в момента, тъй като финансовите пазари в САЩ и Великобритания ще останат затворени днес заради официални празници. По-рано японския индекс Никей спадна с 3% по време на азиатската сесия след поредната волатилна търговия, която изнерви инвеститорите. Доларът спадна срещу йената.

Активите на най-големия златен фонд за търговия в света SPDR Gold Trust спаднаха с 0.24% в петък до 1016.16 тона. Това са най-ниските стойности за последните повече от 2 години.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg