Nokia продължава да затъва

Moody’s понижи рейтинга на компанията до B1, което е четири степени под инвестиционното ниво

68 ~ 1 мин. четене

Водещата рейтингова агенция Moody’s понижи корпоративния рейтинг на Nokia до B1, което е четири степени под инвестиционното ниво. Причината е, че компанията продължава да губи запасите си от налични пари. Прогнозата за Nokia пък е негативна.

Рейтинговата агенция счита, че на финландската компания ще са необходими над две години, за да се върне към рентабилност в условията на жестока конкуренция в мобилния сегмент и промени в предпочитанията на купувачите.

Според експертите на международната рейтингова агенция, Nokia не съумява да се върне към стабилни показатели в ключовия си бизнес със смартфони и обикновени мобилни телефони. През юли другата водещата агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на Nokia. 

Според Moody's основен проблем е по-слабото търсене на мобилни телефони на базираната в Финландия група. Главният изпълнителен директор Стивън Елоп вече съкрати повече от 20 000 служители и за първи път от 143 години насам отложи изплащането на дивидент, за да се опита да приведе финансите на групата във форма.

Nokia приключи второто тримесечие на 2013 г. с по-добри резултати спрямо първото, но дейността на компанията продължава да бъде губеща. За периода април-юни чистата загуба на Nokia възлиза на 115 млн. евро, при приходи от 5,7 млрд евро.

Подкрепи Economic.bg