Nokia ще се спасява с евтини телефони

Финландската компания ще представи нискобюджетни устройства от серията Lumia

3755 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изпадналият в сериозна криза финландски производител на телефони - Nokia променя стратегията си и ще се фокусира върху разработката на евтини устройства. Според информация на Reuters, базирана на неназовани източници, компанията е осъзнала, че не може да се конкурира с Apple и Samsung при високия клас телефони.

Източникът на агенцията е казал, че с бюджетните телефони Nokia ще се конкурира директно с китайските Huawei и ZTE. За целта вече са произведени нови модели от серията Lumia, които ще бъдат показани в понеделник на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

Серията Lumia, която използва операционната система Windows Phone на Microsoft, беше надеждата на Nokia, че ще успее да се пребори с конкуренцията на Apple и Samsung. Откакто се продават телефоните обаче резултатите са незадоволителни. През четвъртото тримесечие на 2012 г. финландската компания успя да продаде само 4.4 млн. смартфона Lumia.

Главният изпълнителен директор Стивън Елоп явно осъзнава, че досегашната стратегия не действа и е решил да я промени. Целта на Nokia e да продава два пъти повече телефони Lumia на тримесечие, за да убеди инвеститорите, че излиза от кризата.

Повечето модели Lumia струват над 200 долара, а флагмана Lumia 920 се продава в Европа за над 600 евро. В същото време средната цена на телефон на Nokia през миналата година е била 31 евро, а през 2011 г. - 35 евро.

Вероятно Стивън Елоп ще използва примера на един друг модел телефони на Nokia -     Asha. Устройствата са изключително популярни в Китай и Индия, тъй като могат да се купят за 40 долара, а функциите, които предлагат се доближават до тези на "умните телефони".

В момента Nokia има около 35% пазарен дял при обикновените телефони, всяко тримесечие успява а продаде около 70 млн. броя.

Подкрепи Economic.bg