Нов ДДС за пшеницата

Налогът ще се внася в бюджета от купувача, целта е да се блокират схемите за източване

Схемата за облагане на зърнените култури с ДДС ще бъде обърната. България да поиска от Брюксел въвеждане на обратно начисляване на ДДС при сделки със зърнени и технически култури, реши Министерският съвет.

При този механизъм ДДС се начислява и внася в бюджета от купувача, а не от продавача, като целта е да се блокират схемите за източване на ДДС от хазната, съобщи агенция Стандарт нюз.

Новата схема ще се прилага при търговия с пшеница, ръж, лимец, ечемик, овес, царевица, елда, просо, семена за птици, рапица, слънчоглед, семена от соя и кориандър. Механизмът на обратно начисляване на ДДС ще се прилага при доставки на територията на страната, по които получателят е регистриран по ДДС в България.

Купувачът ще има право на приспадане на ДДС за зърното. По този начин ще се пресекат схемите, при които зърно реално се купува от земеделци, които не са регистрирани по ДДС и не плащат налога, а в същото време за стоката се пишат фалшиви фактури от фирми бушони за внесено ДДС. Така се правят опити за източване на хазната.

За да бъде въведен новият механизъм на облагане, България трябва да прати искане в Европейската комисия, след което да получи одобрение от всички страни от ЕС. За това не би трябвало да има проблеми тъй като Румъния вече има такова разрешение. Но цялата процедура отнема около 8 месеца.

Правото да се прилага обратното начисляване на ДДС обикновено се дава за срок от 2-3 години. Като целта е през този период пазарът да бъде изчистен от измамниците

 

Коментари: 0