Нова вълна от акции на Facebook

Инвеститорите ще могат да продадат общо 773 млн. акции на компанията

Днес отпада забраната за продажба на близо 800 млн. лота по позицията на Facebook, което вероятно ще доведе до нов срив на пазарната капитализация на социалната мрежа, съобщава CNN Money, цитирани от DarikFinance.

Инвеститорите ще могат да продадат общо 773 млн. акции на компанията, а служителите, които са се присъединили към екипа на Марк Цукербърг преди 2011 г, ще имат шанса да се разделят с 31 млн. акции Facebook, които са получили като бонуси за труда си.

При дебюта на дружеството на фондовия пазар през тази година, книжата му струваха 38 долара. Вчера те затвориха на ниво от 19.86 долара. Тоест цената им е паднала с 53% само за няколко месеца.

Причината за рязкото поевтиняване е неколкократно изтичане на забрани за продажба на пакети от акции. Те обикновено продължават от 90 до 180 дни след пускането на книжата на пазара. Целта на тези забранителни периоди е да се предпази компанията от спекулативен натиск на пазара.

Първата такава забрана изтече през август, когато инвеститорите получиха възможност да продадат общо 270 млн. акции на компанията. И много от тях го направиха, което доведе до поевтиняване на книжата с близо 6%.

Спадът по позицията можеше да бъде и по-голям, но основателят на Facebook, Марк Цукербърг заяви през септември, че ще се въздържа от продажбата на своя дял от компанията поне една година. Той притежава 444 млн. акции на дружеството и опция за придобиване на още 60 млн.

Коментари: 0