Новата морска гара превръща границата във врата

Съоръжението в Бургас е стъпка към осъществяване на един отдавна очакван проект - "Супер Бургас - зона за обществен достъп"

4025 ~ 2 мин. четене

Пристанищата са един от най-мощните градообразуващи фактори. Древните колонии Одесос, Аполония, Месембрия възникват и се развиват около своите морски портове. Днес за голяма част от българските крайбрежни градове, пристанището е просто индустриална зона. Новата международна морска гара на Бургас е предпоставка за "обръщане" на града с лице към морето.

Изграждането на морската гара започва през април 2013 и само за шест месеца е построен първият модул на комплекса, който позволява обработката на пътници от круизни кораби. "Celebrity Constellation" ще акостира пред новата морска гара на 5 октомври.

Celebrity Constellation

капацитет : 2170 пасажери

водоизместимост: 91 000 тона

пуснат на вода: 12.05.2002 г.

Категория 5 звезди

Множество зали, киносалон, спортен център, комплекс от басейни, уникална ботаническа градина на борда, казино, 20 типа луксозни каюти разположени на 11 палуби.

Морската гара  първата стъпка към осъществяване на един отдавна очакван проект  - "Супер Бургас - зона за обществен достъп". Цялостната му концепция е свързана с реорганизация на пространства в пристанище Бургас-изток и  превръщането им  в зона за обществен достъп, която да съчетава съвременен логистичен център (морска гара, железопътна гара, автогара, градски транспорт) с традиционните за крайбрежните градове панорамни места за отдих и развлечения.

Международната морска гара е един от компонентите на бъдещия нов пътнически терминал на Пристанище Бургас, който ще даде възможност за приемане и обслужване на съвременни големи пасажерски кораби. В момента пътническите лайнери, които посещават южното българско черноморие акостират на рейд в Несебър и пътниците се превозват до сушата с малки корабчета. Дълбочината в акваторията на пристанище Бургас, която е близо два пъти по-голяма от тази на пристанището в Несебър, ще даде възможност за свободно влизане и акостиране на големи плавателни съдове.

Сградата на международната морска гара - Бургас е проектирана в три модула, от които към момента са завършени модули 1 и 2. Морската гара е с капацитет за едновременна обработка на 1000 пътници, а при  завършване и на трите модула, капацитетът ще се увеличи до 3000 пътници.

Територията около новата сградата се разделя на три зони, всяка от които с особен статут - държавна граница, зона с контролиран достъп, достъпна само за пътуващи и зона за публичен достъп.

Предстои да бъде завършена естетизацията на околното пространство и постепенното изместване на пристанищните дейности от района на кейови 1-4 места, които ще бъдат използвани за пасажерски трафик.

Ще бъдат изградени и две транспортни връзки към морската гара - едната е до ул. "Александър Батенберг", до стария фар, а другата до паркинга на "Фрегатата".

В края на 2013 г. ДП Пристанищна инфраструктура" започва в непосредствена близост изграждането и на друг мащабен обект - Бреговия център за управление на корабния  трафик, който се строи в рамките на проект, финансиран със средства от Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г.  Двете сгради ще бъдат композиционно обвързани и ще бъдат стилистичен акцент в бъдещата зона за обществен достъп "Супер Бургас".

Обект Нов пътнически терминал от 1-во до 4-то корабни места на пристанищен терминал Бургас - Изток, Модули 1 и 2

Възложител ДП "Пристанищна Инфраструктура"

Главен изпълнител "Техномашпрогрес" ООД

Проектанти "Вамос" ООД и "Проно" ЕООД

Стойност на  първия етап от изграждането на обекта - 3 298 000 лв.

Официалното откриване е днес, 4 октомври 2013 г. от 11 ч. в присъствието на тримата заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Подкрепи Economic.bg