Нови оптимистични данни за еврозоната

PMI индексът на мениджърите по доставките се е покачил до 51,7 пункта от 50,5 през миналия месец

84 ~ 1 мин. четене

Еврозоната показа нови знаци на възстановяване от рецесията и икономическата криза след като PMI индексът на мениджърите по доставките, изчисляван от Markit, се е покачил до 51,7 пункта от 50,5 през миналия месец, съобщава Financial Times. Всяка стойност над 50 пункта показва растеж.  Това е и най-високата стойност от юни 2011 година насам.

PMI индексът за Франция задържа позициите си при сезонно изгладените 49,7 пункта през август, какъвто бе и резултатът през юли.

Данните показват и подобряване на сектора на услугите в Германия. Индексът на активността на сектора се покачва до сезонно изгладените 52,4 пункта през този месец в сравнение с 51,3 пункта през юли.

"Третото тримесечие се очертава да бъде най-доброто от гледна точка на бизнес растеж от пролетта на 2011 година насам", заяви Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. "Икономическата картина от изследванията показва скромно, но все пак положително възстановяване на растежа".

С безработица на нива все още близи до рекордните, цялостното икономическо производство все още е доста под нивото отпреди кризата, а еврозоната остава зависима от износа.

Добрите данни за европейската икономика повишиха курса на еврото до 1,3360 долара. Европейските акции се покачват, като Euro Stoxx 50 добавя 1,2%, френският CAC 40 расте с 1,3% до 4063 пункта, а DAX в Германия се повишава с 1,3%.

Подкрепи Economic.bg