Нови сигнали за оптимизъм след поредния заем за Гърция

Безпроблемното изплащане на нови заеми за Гърция показва по-голямо европейско политическо доверие в способността на правителството в Атина да се справя с предизвикателствата

84 ~ 1 мин. четене

Финансовите министри на еврозоната благословиха отпускането на следващия транш от спешна помощ за Гърция, изтъквайки добрата воля, която доведе до деблокиране на заемите през миналия месец за правителството на министър-председателя Андонис Самарас, съобщава Bloomberg.

На среща вчера в Брюксел, финансовите ръководители дадоха зелена светлина за изплащане на 9,2 млрд. евро (12,3 млрд. долара) за Гърция през този месец. 7,2 милиарда евро са в облигации за по-нататъшна рекапитализация на гръцките банки,  а останалите 2 милиарда евро са в брой за покриване на бюджетните нужди на правителството.

Безпроблемното изплащане на нови заеми за Гърция показва по-голямо европейско политическо доверие в способността на правителството в Атина да продължи напред с бюджетните съкращения и отварянето на пазара.

Това от своя страна е положителен знак и в противоположност на спекулациите за евентуален изход на Гърция от единната валута.

"Усещаме по-голям ангажимент да се запази Гърция във валутния съюз, ако е в съответствие с програмата", коментират анализатори от базираната в Лондон Morgan Stanley.

Подкрепи Economic.bg