Новият икономически министър иска ВМЗ да е държавно

До дни става ясно как ще се изплатят заплатите на работниците, обеща Драгомир Стойнев

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев иска "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) да остане държавно. И към момента изпадналото във финансови затруднения предприятие в 100% собственост на Министерство на икономиката и енергетиката. Вече бяха проведени два неуспешни опита за приватизация на ВМЗ, като против раздържавяването на дружеството се обявиха и синдикатите.

"Идеята е хората да работят и да получават достойно заплатите си за труда, който полагат", каза Стойнев, цитиран от Фокус. Изказването му дойде след работната среща в предприятието. Според икономическия министър не е нормално в XXI век в държава-членка на Европейския съюз (ЕС) хората да работят и да не получават заплати.

Драгомир Стойнев се срещна със синдикалните лидери, ръководството на предприятието и посети работниците по цеховете. Според него трябва да бъдат обединени всички сили, за да може ВМЗ да остане държавно предприятие, като за целта са нужни краткосрочни и дългосрочни действия.

Като ресорен министър той е поел ангажименти хората да получат своите заплати и предприятието да има нужните оборотни средства, така че да може да изпълнява своите поръчки. В момента ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства. "Отговорно заявявам, че ще помагам на ръководството за намиране на дългосрочни поръчки", обеща Стойнев. Той се ангажира, че до няколко дни ще е ясен механизмът, по който ще бъдат изплатени заплатите на работниците от ВМЗ.

Подкрепи Economic.bg