Новият зам.-министър на икономиката ясен в понеделник

Има опасност от несъстоятелност на ОЦК Кърджали, предупреди Делян Добрев

7482 ~ 2 мин. четене

Най-късно в понеделник ще бъде ясно името на новия зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той ще заеме мястото на Валентин Николов, който беше назначен за директор на АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи министър Делян Добрев преди откриването на международна конференция за инвестициите в София. Той обаче не уточни дали става въпрос за депутата Диан Червенкондев и заяви, че не жалае предварително да коментира.  

Министърът заяви още, че не сме се отказали да търсим по-добри условия за новия договор за доставка на газ от Русия за следващата година. Документът трябва да бъде подписан до края на тази година. Той обаче не пожела да посочи какви отстъпки би получила страната ни, като заяви, че има своите аргументи, но не желае да ги коментира.

Относно случващото се в ОЦК Кърджали Добрев заяви, че все още има голяма опасност комбинатът да бъде обявен в несъстоятелност.

Министърът заяви още, че банките не са съгласни с предложението на полския инвеститор да използва компанията под наем без да покрива главници и лихви по заемите на дружеството за период от 1 година. Той посочи, че в момента се работи по всички опции за решаване на проблема, като изрази надежда до края на следващата седмица да има положителна развръзка.

Само към банки комбинатът дължи над 300 млн. лв. Това е и възпирашият фактор за инвеститорите.

По време на конференцията министърът заяви, че от изключително важно значение са приятелското отношение към инвеститорите и контактите между бизнеса и научните среди. Той обясни, че чуждите компании избират страната ни най-вече заради ниските данъци. Това оформяло 80 процента от решението на инвеститорите.

Министърът посочи още, че се предвиждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да улесняват чуждите фирми, искащи да вложат парите си у нас.

Така за инвеститорите от клас А, които влагат над 10 млн. евро в бизнеса си в България, е предвиден персонален проектен менаджер. Той ще съдейства на инвеститорите за всички процедури.

„Той ще върви с инвеститора от администрация в администрация и ще решава неговите проблеми”, обясни министърът.

 

Десислава Янкова

Подкрепи Economic.bg