Ново изобретение зарежда телефона за 30 секунди

Джаджата е дело на 18-годишната Ииша Кхаре

316 ~ 1 мин. четене

Ново и уникално изобретение позволява зареждането на батерията на смартфона до 100% само за… 30 секунди. Джаджата, която е изобретена от едва 18-годишната студентка Ииша Кхаре, представлява черен правоъгълен суперкондензатор, който е с големина от около 3 сантиметра, пише digital. Изобретението на младата Кхаре спечели наградата Young Scientist Award по време на събитието Intel International Science and Engineering Fair.

Чрез новото устройство може да се коригира един от малкото недостатъци на съвременните мобилни устройства - именно краткият живот на батерията. Технологията, която е използвала Кхаре при изработването на новото "зарядно" може да се използва и при зареждането на автомобилни батерии, твърди самата изобретателка.

От думите й става ясно, че е разработила суперкондензатор от ново поколение, който позволява да се съхранява огромно количество енергия на сравнително малка площ. Благодарение на своето уникално откритие Кхаре бе възнаградена от организаторите на събитието със сума от 50 хил. долара.

Подкрепи Economic.bg