Новото министерство притеснява строителния бранш

Създаването на Министерството на инвестиционното планиране ще отнеме 3-4 месеца, призна регионалният министър Десислава Терзиева

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Създаването на едно ново министерство отнема поне 3-4 месеца. Това каза за БНР министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която коментира новото Министерството на инвестиционното проектиране. То трябва да поеме част от дейността на досегашното МРРБ, но засега не е сформирано. Думите на Терзиева засилиха опасенията на строителния бранш, че идеята ще окаже негативен ефект върху бизнеса.

"Това беше изненада за хората от бранша и близки до него. Разделяме един общ процес. Но при положение, че има такова решение, явно това се случва. Свършен факт", коментира за БНР Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. "Не откривам никаква целесъобразност, но държавните хора може би виждат. Сега е активен сезон - трябва да се работи бързо. Новото министерство е само от един човек, няма структури. Пред него са големи проекти. Няма администрация, която да ги придвижи", добави той.

Голяма част от проектите, които ще се финансират от ЕС са в приоритетите на новото министерство и зависи от неговата експедитивност. Ако стартирането им се забави ще има риск от неусвояване на средства.

"Целият инвестиционен процес на големи обекти над 10 млн. лв. се поема от новото министерство, което досега го правят общините. Големите инфраструктурни градски обекти попадат там. Самият министър спомена, че няма капацитет. Само след 6 месеца започваме да работим по новия програмен период", коментира Емил Савов от Националното сдружение на общините. "Общините са бенефициенти по евросредствата, а някъде другаде се взимат решенията. Главните архитекти вече ги няма в картинката. Ще останат да се занимават само с дреболиите", добави той.

Коментари: 0