Няма как да строим "Южен поток" без договор за транзитните такси

България зависи от една тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния, казва енергийният министър

Васил Щонов:

Няма как да строим
Автор: Николай Марченко

Газовите интерконектори трябва да станат само ако има достатъчно силна финансова обосновка. Това обяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на обществена дискусия: „Дневният ред на България” – национални цели и приоритети в енергетиката”.

Според него когато става дума за диверсификация и на маршрута, и на доставките на газ, то „говорим най-вече за гръцкия и турския интерконектор“. „Единствено чрез тези два проекта може да се стигне до намаление на цената на газ, защото ако диверсифицираме маршрута, „Южен поток” няма да направи нищо за цената на газта в България, освен ако няма политическа договорка”, обясни Щонов. По този начин министърът постави под въпрос проектите за газови връзки с Румъния и Сърбия. 

Шефът на МИЕ потвърждава, че тези проекти са много важни. „Дори и да не успеем да транзитираме достатъчно газ през тях, ще можем да добавим газ или от Азербайджан, или от LNG-терминали на международния пазар за втечнен газ ще позволи българската страна да преговаря по-строго с руската, за да може да постигне по-ниски цени на газта”, добави той.

Той припомни, че България зависи от една тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния. „Няма как да се избегне този факт. Прекрасно е, че мрежата ни е създадена да пренася 8 млрд. куб. м. В момента потреблението е 2,6% на годишна база. Газификацията на домакинствата е ниска – 3% спрямо средно 30% в Европа. Има потенциал да се развие, но това ще стане само на пазарен принцип”, посочи министърът.

Васил Щонов предположи, че ако цената на електроенергията се повишава постепенно и успеем да постигнем по-ниска цена на газа, то домакинствата ще вземат решение заедно с мерките по енергийна ефективност постепенно да преминат на синьо гориво.

„Няма как да очакваме, че изведнъж от 3% ще се качи на 10%. Това ще го реши пазарът постепенно. Ако потреблението на газ остане 2,6% и искаме да постигнем енергийна независимост или поне диверсификация на доставките, имаме само два начина. Единият е да диверсифицираме маршрута, което помага, но не е пълна диверсификация, а другият начин е да вземем газ от юг, защото няма откъде другаде”, пояснява министърът.

Той коментира и проекта за газопровод „Южен поток“, за който трябва да се изпълнят две основни правила на Европейския съюз (ЕС): „Съответствие с евронормите, което не е било постигнато на този етап, а са подписани договори за строителство, и гарантиране на максималните ползи за България, което все още не е направено“.

Според него все още няма сключен договор за транзитните такси. „В проектодоговора съществуват клаузи, които казват, че след първите 22 години след като се изплати строежът, за България ще остане горе-долу едно нищо, тоест само ще се изплащат операционните разходи“. Министърът смята, че трябва да сме „отговорни“: „И преди да се подпишат тези споразумения за бъдещи транзитни такси, няма как само да мислим да се правят разходите”.

Коментари: 0