O2 търси 1,5 млрд. евро от IPO през октомври

Aкционерите ще бъдат подмамени с висок дивидент: през 2013 се очаква да бъдат изплатени 500 млн. евро, а през следващите години дивидентът ще се увеличи, се казва в изявление на компанията

104 ~ 1 мин. четене

Най-големият телекомуникационен концерн в Европа – Telefónica, планира да пусне на борсата своята германска дъщерна компания O2 още през тази година, потвърди концернът в сряда в Мюнхен, съобщават световните медии. Около 20% от Telefónica Deutschland трябва да бъдат продадени за около 1,5 млрд. евро, а водещи поематели ще са JP Morgan и UBS.

Интересът към IPO-то не е много висок. Според информация на FT публичното предлагане може да се осъществи още през октомври. Точната дата обаче компанията все още не посочва.

Както предава агенция Ройтерс, акционерите ще бъдат подмамени с висок дивидент: през 2013 се очаква да бъдат изплатени 500 млн. евро, а през следващите години дивидентът ще се увеличи, се казва в изявление на компанията.

Концернът Telefónica се измъчва под тежестта на дълг от над 58 млрд. евро. Предвид слабата дейност на вътрешния пазар и в Обединеното кралство компанията е принудена да продаде дялове. O2 е най-малкият мобилен оператор в Германия, след лидера Deutsche Telekom, Vodafone и E-Plus.

Подкрепи Economic.bg