ОЦК-Кърджали не е обявен в несъстоятелност

Тази седмица предстои среща на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова с фирма „Хармони 2012”, която купи цинковия завод

212 ~ 1 мин. четене

"ОЦК "Кърджали" е действащо предприятие и не е обявено в несъстоятелност. Депозирани са две искания от фирми-доставчици за обявяване на завода в несъстоятелност, но досега съдът не се произнесъл". Това заяви в Кърджали народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от агенция Стандарт нюз.

По думите й това, че работниците не ходят на работа не означава, че предприятието не работи, защото то извършва всякакви търговски и разплащателни дейности. 

Коментарът й бе провокиран от желанието на депутата от левицата Димчо Михалавски да прокара законопроекти за увеличаване броят на възнагражденията от 3 на 6 брутни заплати, които работниците трябва  да получат като обезщетение от Гаранционния фонд при обявяване в несъстоятелност на предприятието.

Караянчева съобщи, че по заповед на премиера и социалния министър в Регионално управление на НОИ е сформирано звено, което своевременно изчислява лихвите от неполучените възнаграждения. Тя уточни, че от месец март до момента са подадени над 600 искови молби от работници и служители и са  заведени над 400 дела в съда. Повече от 150 са издадените изпълнителни листове и над 30 души вече са си получили парите, които комбинатът им дължи. „За съжаление Валентин Захариев обжалва процедурата и работниците не можаха  да си вземат обезщетенията, но има достатъчно имущество на ОЦК, което не е ипотекирано и работниците ще могат да си получат дължимото”, увери Караянчева.

Тя съобщи, че през седмицата предстои среща на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова с фирма „Хармони 2012”, която купи цинковия завод за 8,6 млн. лв. преди месец.

Подкрепи Economic.bg