ОПЕК свива прогнозата за ръст в търсенето на нефт

Заради неясните перспективи за ръст на световната икономиката свиването може да достигне 20%

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да намали прогнозата за ръст в търсенето на петрол през 2013 г. с 20%, се казва в изявление на картела, цитирано от Ройтерс. До свиване на прогнозата за ръст може да се стигне заради неясните перспективи за ръст в световната икономика.

Засега обаче от ОПЕК оставиха без промяна последната си прогноза, според която през следващата година търсенето на петрол се очаква да се увеличи с 810 хил. барела дневно. ОПЕК, който осигурява над 1/3 от световния петрол, очаква през следващата година световният икономически ръст да се забави до 3,2% спрямо 3,3% през 2012 г. Картелът остави без промяна прогнозата си за ръст от 900 хил. барела дневно в търсенето на суров петрол.

ОПЕК намали прогнозата за ръст в търсенето на нейния петрол до 80 хил. барела дневно през тази година и 100 хил. през 2013 г. Това се дължи на по-голямото предлагане на нефт от производители извън 12-членната група. Очаква се САЩ, Канада и Южен Судан, които са извън ОПЕК, да произведат повече петрол. Според картелната организация се очаква търсенето на нейн петрол да бъде средно 29,9 млн. барела дневно през 2012 г. Това е значително по-малко от добива на страните-членки на картела. Производоството на ОПЕК през юли е намаляло с 160 хил. барела дневно до 31,19 млн. барела на ден заради свиване на производството в Саудитска Арабия и санкциите срещу Иран.

Коментари: 0