Обама: Решението на фискалните проблеми е по-високи данъци за богатите

Според американския президент сегашното предложение на Републиканците не стига достатъчно далеч и като няма да повиши достатъчно бюджетните приходи

Основна пречка за компромисно решение за предотвратяване на "фискалната пропаст" е отказът на републиканците да вдигнат данъците най-богатите 2% от американците. Това каза президентът на САЩ Барак Обама. По неговите думи сегашното предложение на опонентите му не стига достатъчно далеч и като няма да повиши достатъчно бюджетните приходи, за да се свие дефицитът с 4 трлн. долара през следващите десет години.

„Имаме потенциал да сключим сделка", заяви в Белия дом президентът в първото си телевизионно интервю след преизбирането му. "За съжаление предложението на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър не е балансирано", каза той.

Изявлението на президента идва ден след като Бейнър изпрати писмо до Белия дом, в което се противопоставя на плана на администрацията, предлагайки начини за набавяне на 2.2 трлн. долара в бюджета чрез повишени приходи и намалени разходи, но без да се вдигат ставките.

"Не може да има споразумение, ако не видим повишаване на ставките за най-богатите 2% от данъкоплатците", изтъкна президентът.

Обама обаче каза, че е склонен да приеме допълнителни съкращения в разходите по социални програми и осъзнава, че не би могъл да получи 100% от това, което иска в преговорите за предотвратяване на фискалната пропаст - автоматичното задействане от Нова година на бюджетни съкращения и увеличения на данъци на обща стойност 600 млрд. долара, което може да тласне страната в рецесия.

Преговорите между президента и републиканците в Конгреса са в задънена улица, след като всяка от страните изразява позиция, която другата смята за неприемлива. Обама настоява да се повишат данъците за лицата с годишен доход над 200 хил. долара и за домакинствата с доходи от над 250 хил. годишно, докато републиканците искат съкращаване на социални разходи за запълване на дупката в бюджета.

Коментари: 0