Обама предлага по-високи данъци за милионери

Проектът за фискалната 2014г. предвижда всяко домакинство, печелещо над 1 милион долара годишно, да плаща поне 30% върху доходите си, след като са приспаднати даренията за благотворителност

3578 ~ 1 мин. четене

Проектобюджетът на САЩ за 2014 г., който трябва да бъде представен късно днес от Белия дом, предвижда съкращаване на дефицита с 1.8 трилиона долара за 10 години. Освен това бюджетът предвижда по-високи данъци за милионерите и нови съкращения на публичните разходи. Общата му стойност е 3,77 млрд. щатски долара, съобщавa Reuters.

Проектът за фискалната 2014г. предвижда всяко домакинство, печелещо над 1 милион долара годишно, да плаща поне 30% върху доходите си, след като са приспаднати даренията за благотворителност.

Това повишаване на данъците заедно със съкращаването на разходите и таван от 28% за данъчните облекчения за хората с високи доходи биха понижили бюджетния дефицит на САЩ с 28% до 2016 г..

Дефицитът, заложен в бюджета за периода 1 октомври 2013 - 30 септември 2014 година, е по-нисък спрямо този за настоящата бюджетна година, която трябва да завърши с дефицит от 5,5%.

Проектът на Обама почти няма шанс да бъде одобрен без промени. Високопоставени представители на президентската администрация обаче се надяват, че въпреки съпротивата на лидерите на Републиканската партия към повишаването на данъците предложението може да доведе до споразумение за понижаване на дефицита.

Планът на президента включва умерени нови инвестиции в инфраструктура и образование и значителни реформи за намаляване на разходите в програмите за социално осигуряване.

Проектът на практика повтаря предложението му от декември. В него се говореше за около 600 млрд. долара повече приходи за следващото десетилетие, най-вече от по-високото облагане на домакинства с годишни доходи над 450 000 долара.

Подкрепи Economic.bg