Обединена Германия струва 2 трилиона евро

Институтът за икономически изследвания (IFO) е пресметнал, че 60-65% от общата сума е за социални разходи, преди всичко за повишаване на пенсиите в бившата ГДР

Процесът по обединяване на ФРГ и ГДР и повишаването на жизнения стандарт в източната част на Германия до момента, изчислено в евро, е погълнало 2 трилиона евро. Това показват резултатите от изследване на няколко института по поръчка на Welt am Sonntag, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Институтът за икономически изследвания (IFO) е пресметнал, че 60-65% от общата сума е била насочен от правителството на Германия за социални разходи, преди всичко за повишаване на пенсиите в бившата ГДР. Около 14,5 млрд. евро са били похарчени за различни програми за стимулиране на икономиката в източната част на страната. Преките финансови субсидии до началото на 2014 г. се оценяват на 560 млрд. евро.

Каквото и да се прави Източна Германия все още изостава от западните територии практически по всички икономически и социални показатели.

„Изтокът в близко време едва ли ще може да настигне Запада", коментира Йоахим Рагниц от IFO. Подобно мнение изказва и икономистът Карл-Хайнз от Магдебург: "Ние трябва да приемем факта, че разликата в стандарта на живот в близко бъдеще ще продължи."

Основният проблем с тези субекти на федерацията остава демографията - младите хора продължават да бягат в по-бедните региони, а средната възраст на останалото население, съответно, става все по-високо. Там остават значителни разлики между равнището на заплатите и пенсиите - около 20% по-ниско, отколкото на Запад. В допълнение - в "новите" земи безработните са близо два пъти повече, отколкото в "старите".

Коментари: 0