Образование и екология с приоритет в бюджета на София

Столицата ще изхарчи с 90 млн. лв. по-малко през 2013 г.

Автор: Атанас Христов

В бюджета на София за следващата година приоритетните разходи ще са за образование, реформа в транспорта, екология и инфраструктура. Това каза Николай Стойнев, общински съветник на ГЕРБ в рубриката "Факторът Кошлуков" по TV7.

Неговият опонент - Георги Кадиев, общински съветник от БСП контрира, че има доста големи различия между заложеното и изпълненото в бюджета за тази година до края на септември. "Например от продажба на общинско имущество за деветмесечието са 20% от заложеното. Има с 8 млн. лв. по-малко приходи от вид данък възмездно придобиване", твърди Кадиев. "Бюджетът на София за 2013 г. 1.213 млрд. лв., с над 90 млн. лв. по-малко. Половината (526 млн. лв.) са собствени приходи, другите 50% са субсидия от държавата - за образование, здравеопазване. Собствените приходи са от данъци и такси", поясни Георги Кадиев.

"Този налог се сви силно заради кризата. Георги Кадиев дори предлагаше да се завишат плановете за приходите от данък възмездно придобиване", контрира Николай Стойнев. Георги Кадиев призова софиянци да гледат скептично на бюджета заради лошото планиране и изпълнение.

"През 2012 г. се случиха два уникални проекта - единият е втората линия на метрото. Тя беше направена само за три години, а първата беше строена за 40 години. През 2013 г. ще разширяваме тези линии - от "Цариградско шосе" до Летище "София", започва и отсечката от "Младост I" до "Бизнес парк" София, добави Стойнев.

Коментари: 0