Обществени поръчки по европейски правила поискаха от ГЕРБ

Изказванията, с които се предначертава негативния изход на арбитражното дело, с което се съдим за АЕЦ "Белене", са много вредни, категоричен е Делян Добрев

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Обществените поръчки да се съобразят с европейската директива, която сме задължени да транспонираме, поискаха от управлявалата до края на февруари партия ГЕРБ, която в момента има най-много депутати в парламента. Призивът за съобразяване с европейските правила в новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), ако ще се пише такъв, отправи бившият министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев.

Той подчерта, че щом сегашното правителство смята нормативната уредба по ЗОП за един от приоритетите си, ще трябва да се съобрази с изискването до средата на 2014 г. обявите и тръжните документи да са в електронен вид, а до средата на 2016 г. всички търгове да са в електронен вид, предаде kmeta.bg.

"Тоест законът да е на европейско ниво и да се гарантира липсата на какъвто и да било протекционизъм", допълни Дончев. Колежката му по партия в парламента Лиляна Павлова пък посочи, че сега е важно да се подготвят типови договори и те да се въведат в електронен вид.

Очаквахме добри идеи, които сме готови да подкрепяме в парламента, а срещаме само реваншизъм, оплакаха се четирима бивши министри и заместник финансовия министър от кабинета "Борисов" на пресконференция в централата на партията. Томислав Дончев заподозря, че твърдението на вицепремиера Зинаида Златанова, че предишните управляващи не са подготвили следващия програмен период, е застраховка за бъдещи неудачи.

Съмнението на Владислав Горанов пък е, че правителството на Пламен Орешарски  ще използва 20% предвидени за съфинансиране на европроекти за вдигане на пенсии, майчински и други социални плащания, като така популистки, ще провали проекти с финансиране от еврофондовете.

"Изказванията, с които се предначертава негативния изход на арбитражното дело, с което се съдим за АЕЦ "Белене", са много вредни", обясни бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По думите му, адвокатите, които България е наела да я защитават в съда, изрично са посъветвали, процесът да не се обсъжда публично. "Но някои депутати от БСП говорят с гласа на Русия", допълни Добрев.

Той посочи още, че за изграждането на "Южен поток", България е настоявала, то да се извършва с финансиране от проектната компания, а не да се вадят пари от бюджета, а още по-малко да се плащат "огромни заплати на десет руски експерти".

Бившият регионален министър Лиляна Павлова акцентира върху факта, че за магистрала "Хемус", за която предишното правителство е издействало 1 млрд. лв. от ЕС, няма и дума в програмата, с която беше избран сегашният кабинет. Тя подчерта, че стратегията за регионално развитие на България е била написана до 2022 г.

Екс транспортният министър Ивайло Московски заяви, че не разбира, защо се стопира продажбата на "БДЖ-Товарни превози", с идеята, че те са ценни за държавата, след като и сега няма кандидат купувачи на дружеството. "Европа няма да ни даде и лев без реформи", категоричен е Московски.

Подкрепи Economic.bg