Общин@ в компютъра

Без действащо електронно правителство онлайн услугите на кметствата ще останат „бутикови”, твърдят ІТ специалистите

Автор: Сияна Севова

Възможно ли е с едно кликване да плащаме данъци, да получаваме всякакви документи и следим движението им в дебрите на администрацията? С едно приплъзване на пръста по телефона да знаем кога пристига автобусът или да изберем най-късия маршрут от точка до точка в града?

Да, възможно е, казват ІТ специалистите. Но, следва голямато „обаче”. В България все още няма действащо електронно правителство. Междувременно общините работят усърдно по темата. Административното обслужване е единият аспект на е-общината, а другият – достъпна информация за ежедневните нужди на гражданите. Проблемът е, че всичко това, по стара българска традиция, се прави „на парче”.  Всяка местна управа се стреми да въведе колкото се може повече електронни услуги, защото с тях, от една страна, се спестява време, а от друга – се постига нов, по-ефективен начин на работа.  И всяка остава сама за себе си.

Електронизацията на администрацията се прави „на парче”, защото и финансирането е „на парче”, категорични са от водещите компании за информационни технологии у нас. Средствата от Оперативна програма „Административен капацитет”, които бяха налети в тази дейност, трябваше да дадат стандарт и той да се ползва от всички. Например, системата за Столична община е била работена така, че да може в бъдеще да обслужва всяка друга община, с идеята да се създаде единна платформа, която всички местни управи да могат да ползват  като централизирана услуга. Тя би могла да се ползва и за всички държавни учреждения. Подобен пилотен проект има и във Велико Търново. В момента софийският проект е „качен на трупчета”, а великотърновският чака да мине през Министерския съвет. 

Повече четете в брой 36 на сп. "Икономика"

Коментари: 0