Общото застраховане изстреля печалбата на Allianz

Положителният резултат расте с 27% до 1.59 млрд. евро през второто тримесечие на годината

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-големият европейски застраховател - германският финансов гигант Allianz SE, публикува печалба за второто тримесечие, която победи очакванията на анализаторите, след отчетени добри резултати на общото застраховане и управлението на активи.

Нетната печалба на Allianz нарасна с 27% на годишна база до 1.59 млрд. евро през второто тримесечие на годината, става ясно от изявление на базираната в Мюнхен компания. Средната прогноза на 12 анализатори в анкета на Bloomberg беше за печалба от 1.33 млрд. евро.

"Въпреки големите наводнения в Централна Европа, устойчивите ниски лихвени проценти и хаотичните капиталови пазари, нашият бизнес продължава да расте", коментира главният изпълнителен директор на дружеството Майкъл Дикман.

Allianz, който е един от деветте системно важни застрахователи за световната финансова система, потвърди целта за оперативна печалба между 8.7 и 9.7 млрд. евро за тази година в сравнение с отчетените 9.5 млрд. евро през 2012 г.

Наводненията през юни в Централна Европа са намалили печалбите с около 330 млн. евро, става ясно още от изявлението на Allianz. Застрахователят очаква и около 200 млн. евро загуби от градушката, която удари части на Германия в края на юли.

Allianz развива и сериозен бизнес в България. У нас германският финансов гигант е собственик на общо и животозастрахователна компания, както и на дружество за допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Подкрепи Economic.bg