Обвинения за Павлов и Донев

И двамата издатели са с мярка гаранция от 50 хиляди лева

Прокуратурата повдигна обвинения на издателите на вестниците „Труд” и „24 часа” Любомир Павлов и Огнян Донев, предаде “Фокус”.

Срещу председателя на медийна група „България” Любомир Павлов обвиненията са три. Едното е за пране на пари, второто - за документна измама и третото за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс – невярно документиране.

На другия съсобтвеник на медийна група „България” Огнян Донев, му е повдигнато едно обвинение за пране на пари.

И на двамата мерките са парична гаранция по 50 000 лева.

Издателите бях извикани по-рано днес в Националната следствена служба.

На излизане Пвалов заяви пред медиите, че ще обжалва и ще сезират институциите за набеждаване. 

По информация от понеделник разследването срещу двамата е приключило преди седмица с мнение да им бъдат повдигнати обвинения в пране на пари. 

То започна през пролетта на 2011 г. по сигнал срещу двамата, подаден от Христо Грозев и Карл фон Хабсбург, с които спорят за собствеността на "Труд" и "24 часа".

Миналата седмица национален ежедневник публикува стенограма на скандален запис на разговор между Любомир Павлов и неизвестно лице. В него издателят казва, че очаква разследването срещу него и Донев да бъде прекратено с помощта на следователя и прокурора. Павлов се хвали с думите "ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов".

В понеделник Любомир Павлов е изпратил сигнал до премиера, вътрешния министър и главния прокурор във връзка с публикувания запис, който вече е иззет от ДАНС.

"Има ли нарушение на конституцията, според която никой не може да бъде записван без негово съгласие и въпреки волята му? Дали е била открита процедура и има ли съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС)", пита Павлов. Ако записът е законен, не е ли разгласена неправомерно информация, придобита със СРС", пише в сигнала.

В тази връзка издателят моли прокуратурата да извърши проверка кой е разрешил използването на записа и публикуването му и има ли санкция разговорът да бъде записван.

През декември 2010 година вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа" бяха продадени от немската медийна група ВАЦ на "БГ приватинвест". Базираното във Виена дружество, чиито учредители са Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев, взе още печатницата и фирмата за разпространение "Стрела". За местни партньори бяха привлечени Огнян Донев и Любомир Павлов.

Три месеца по-късно гръмна грандиозен скандал, след като от документи, публикувани в Търговския регистър, стана ясно, че 83% от "Медийна група България холдинг", която притежава изданията, са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. Това обаче станало без знанието на Христо Грозев. Той веднага поиска да се блокират всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата до изясняване на обстоятелствата.

През април 2011 година в Търговският регистър официално бяха вписани имената на Огнян Донев и Любомир Павлов като основни собственици на "Медийна група България Холдинг". Така Донев притежава 40% дружествени дяла, а Павлов, който е и управител - 43 процента. Останалите 17% са на фирма "Бг принтмедия" с управители Любомир Павлов и Христо Грозев. Последният обаче се зарече да обжалва решението в съда. Тогава Грозев съобщи, че има и паралелна проверка на прокуратурата за документна измама.

Коментари: 0